Firmarine za petinu niže

Bez autora
Dec 06 2011

Za isticanje naziva firme na pet prodavnica, vlasnik „Nikolasa” ove godine treba da izdvoji 600.000 dinara, a ako tu taksu izmiri do 31. decembra, 2012. će da uštedi 120.000 dinara. Na popust od 20 odsto za rešenja koja će im stići sledeće godine mogu da računaju vlasnici malih i srednjih preduzeća, preduzetnici, udruženja građana i neprofitne organizacije.Uslov je da firmarinu izmire do kraja ove godine. Takvu olakšicu predviđa odluka o lokalnim komunalnim taksama, koja treba da se nađe pred odbornicima gradskog parlamenta, a za sutra je zakazana javna rasprava u Privrednoj komori Beograda.

Firmarine za petinu nižeZa isticanje naziva firme na pet prodavnica, vlasnik „Nikolasa” ove godine treba da izdvoji 600.000 dinara, a ako tu taksu izmiri do 31. decembra, 2012. će da uštedi 120.000 dinara.

Na popust od 20 odsto za rešenja koja će im stići sledeće godine mogu da računaju vlasnici malih i srednjih preduzeća, preduzetnici, udruženja građana i neprofitne organizacije. Uslov je da firmarinu izmire do kraja ove godine. Takvu olakšicu predviđa odluka o lokalnim komunalnim taksama, koja treba da se nađe pred odbornicima gradskog parlamenta, a za sutra je zakazana javna rasprava u Privrednoj komori Beograda.

– Ušteda nije prevelika, ali je dobrodošla. Ona je signal da se u gradu konačno razmišlja o unapređivanju poslovnog ambijenta. Sve komunalne takse i porezi, od kojih najviše novca ode na firmarinu i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, moraju da se plate bez obzira na to koliki nam je prihod i da li ga uopšte imamo. I druge dažbine bi trebalo umanjiti – smatra Božidar Antić, vlasnik „Nikolasa”.

Firmarina se utvrđuje na godišnjem nivou,a merila su pretežna delatnost obveznika i u kojoj gradskoj zoni je smestio svoj biznis. Ona se može izmiriti na 12 mesečnih rata, a kako kaže Renata Milić-Radujko, gradska sekretarka za finansije,sledeće godine neće biti povećani iznosi lokalnih komunalnih i administrativnih taksa, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, zakupnine poslovnog prostora i poreza.

Za Velibora Pešića iz Privredne komore Beograda ovakav potez grada je znak da se politika prema privrednicima menja u odnosu na prošlu godinu.

– Grad ove godine nije iskoristio mogućnost, iako prema Zakonu o lokalnoj samoupravi na to ima pravo, da podigne cene naknada i taksa do visine projektovane inflacije. Za sledeću godinu ona iznosi 3,5 odsto. Korist će imati privrednici. Možda ona nije prevelika ako se posmatra pojedinačno, ali je značajna u vreme kada se sve više radnji zatvara. Uostalom, ovom merom će se smanjiti prihod u budžetu, a grad je time pokazao da mu je stalo da čuje glas privrede – ističe Pešić. Popust je, dodaje on, pre svega nagrada za sve obveznike koji redovno plaćaju 13 komunalnih taksa, naknade, poreze, doprinose...

– Redovne platiše konačno imaju neku motivaciju. Ranije su pogodnosti, otpisivanje kamata, plaćanje na rate dobijali samo dužnici i njima se uvek izlazilo u susret – kaže Pešić.

Popust od 20 odsto, čak i ako firmarinu izmire do kraja godine, neće imati vlasnici velikih preduzeća i kockarnica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik